Jocurile video continuă să fie foarte populare în ziua de azi, multe dintre ele fiind folosite în diverse competiții, ceea ce înseamnă că gaming-ul a atins rangul de sport. Astfel, e ușor de înțeles de ce mulți gameri au nevoie de spațiul lor privat pentru a se concentra pe jocuri video. Pe de altă parte, un spațiu privat este necesar nu doar pentru jocurile intense, ci şi pentru relaxare, jucând jocuri de cazino precum cele de pe Unibet.org/ro/ sau alte jocuri de tip casual.

Cea mai sigură soluție pentru a garanta concentrarea este blocarea sunetului din exterior şi asigurarea că sunetul din interior nu îi afectează pe ceilalți. Fiecare gamer s-a confruntat la un moment dat cu poluarea fonică. Fie că e vorba de zgomotul traficului sau de renovările vecinilor, zgomotul poate să fie deranjant pentru oricine, dar mai ales pentru cei care doresc să se concentreze pe anumite sarcini.

Soluţii DIY

Instalarea de pături izolante fonic este o soluție ideală pentru a opri zgomotul. Alternativ, puteți folosi şi pături normale, atât timp cât acestea sunt groase şi le puteți instala pe perete. Păturile, şi suprafețele din material moale, sunt capabile să absoarbă sunetul. Astfel, nu doar că nu va mai exista reverberație în cameră, dar zgomotul care va ieși din cameră va fi mult mai mic. Problema cu această soluție este că va trebui să schimbați întregul decor al camerei pentru a putea instala păturile, astfel încât să aibă un aspect plăcut. O alternativă ar fi folosirea draperiilor izolante. Aceste draperii pot fi instalate nu doar la geamuri, dar şi pe perete. Această variantă este mai puțin eficientă comparativ cu păturile.

Instalarea de burete fonoabsorbant poate fi folositoare, şi este o variantă rapidă. Mai mult, acest tip de burete e ușor de instalat, ușor de procurat, are un aspect plăcut şi îl puteți găsi la un preț accesibil. Totuși, e important de menționat că acest burete nu va bloca sunetul.

Dacă doriți să blocați sunetul din a ieși din cameră atunci buretele fonoabsorbant nu este soluția. Acest burete este folositor însă pentru a opri reverberația din cameră. Dacă atunci când vă jucați aveți volumul dat foarte tare atunci ar putea interveni puțină reverberație în cameră – sunetul se reflectă pe perete şi se formează un ecou scurt. Dacă vibrația din cameră e deranjantă, atunci buretele fonoabsorbant este ideal.

Ajutor profesionist

Dacă sunteți determinat să vă izolați fonic camera de gaming atunci o soluție ideală este să cereți ajutorul unui profesionist. Fiecare cameră este diferită, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de metode diferite pentru a bloca sunetul. Există zone principale care trebuie „atacate” astfel încât procesul de izolare fonică să fie complet.

Prima zonă care va necesita atenția unui profesionist este cea a ferestrelor. În funcție de tipul de fereastră, e posibil să aveți nevoie să schimbați ramele sau să instalați geamuri noi. Evident, toate orificiile vor fi izolate corespunzător, astfel încât sunetul să nu poată intra sau ieși. Izolarea ferestrelor poate avea şi un efect termoizolant. Pe lângă geamuri, ușile vor fi de asemena o zonă importantă la început de drum. După ce sunetul din afară a fost blocat, este important ca sunetul să nu se audă în celelalte camere, sau ca zgomotul din celelalte camere să nu intre în spațiul dumneavoastră de gaming.

Pereții reprezintă o zonă de foarte mare interes. Dacă aveți bugetul şi resursele necesare, puteți dărâma pereții şi să construiți delimitări speciale pentru soundproofing. Totuși, aceasta este o soluție mai extremă. O soluție mai simplă este instalarea de panouri izolante fonic. Acestea se pot încadra chiar în categorie DIY, este un proces laborios şi care necesită anumite unelte şi materiale.

Podeaua va avea de asemenea nevoie de atenție, deoarece dacă aveți suprafețe tari (precum parchet sau gresie) sunetul se va reflecta şi e posibil să aveți probleme cu sunetul. Ideală este acoperirea completă cu un covor foarte gros, astfel încât acesta să fie capabil să absoarbă din intensitatea sunetului. Dacă cereți ajutorul unui profesionist acesta va avea suficientă experiență să vă ghideze către pașii corecți pentru a finaliza procesul de soundproofing.

Cea mai simplă soluție?

Dacă aveți probleme cu zgomotul din afară, şi nu vreți să redecorați întreaga cameră pentru a o izola fonic sau nu aveți bugetul şi timpul necesar pentru un asemenea proces, cea mai simplă soluție sunt căştile fonoizolante. Acestea sunt ușor de găsit şi sunt la un preț accesibil. Astfel, vă veți putea asigura că nu veți avea probleme cu zgomotul în spațiul dumneavoastră de gaming şi vă veți putea concentra asupra jocului.