În ultimii ani, mișcarea DIY (Do It Yourself) a început să crească din ce în ce mai mult, oamenii preferând să se ocupe personal de anumite sarcini în detrimentul angajării unui specialist. Această atitudine s-a extins şi în zona de construcţii, multă lume redecorând întreaga locuinţă pe cont propriu fără a cere ajutorul altora.
Renovare: DIY vs Serviciile Unui Profesionist
Fiecare parte are avantajele şi dezavantajele sale – poate părea greu de crezut, dar atitudinea DIY poate avea avantaje. Categoria unde atitudinea DIY are de câștigat este cea care ține de felul în care va arăta locuința. Evident, un profesionist va avea experiență în ceea ce privește renovarea, şi va ști cum să asambleze fiecare parte de proiect astfel încât totul să aibă o coerență.
Totuși, aceasta este o zonă unde proprietarii pot să facă schimbări pe cont propriu, fără ajutorul altora. Mai mult, există cazuri în care proprietarii știu exact felul în care ar dori să arate locuința, dar nu știu cum să-şi exprime gusturile pe înțelesul profesionistului – sau cazuri în care proprietarii nu sunt pe deplin mulțumiți de munca profesionistului. Vopsirea pereților, adăugarea unor noi bucăți de gresie, sau izolarea termică sunt acțiuni care se pot încadra lejer în categoria DIY.
Pe de altă parte, angajarea unui profesionist are mai mult avantaje. Dacă proiectul de renovare este unul major, atunci casa va avea nevoie de o schimbare de structură. Evident proprietarii pot să facă mici „demolări” – însemnând schimbarea parchetului, mutarea mobilei, etc. Totuși, când vine vorba de schimbări majore, precum distrugerea unui perete, angajarea unui profesionist este imperativă. Chiar dacă nu e vorba de un perete de suport, structura casei este o zonă care trebuie luată în serios, deci este nevoie de cineva cu experiență.
O altă zonă unde va fi necesară munca unui profesionist este aceea a utilităților. Dacă locuința trece printr-o renovare majoră, atunci vor fi necesare schimbări la nivel de instalații sanitare, electrice, şi de gaze. Aceasta este o categorie delicată, şi chiar dacă proprietarul are o anumită pricepere când vine vorba de o restructurare a instalațiilor electrice, este mai recomandat să apeleze la serviciile unei persoane cu experiență pentru a nu risca accidente pe viitor. Mai mult, când vine vorba de instalațiile de gaze, va fi nevoie, la un moment dat, de aprobarea unor organe specializate. Astfel, dacă un profesionist se va ocupa de proiect, nu vor exista pericole, dar nici probleme legale pe viitor.