Datorită progresului în materie de tehnologie, multe business-uri s-au mutat în mediul online. Întreținerea sau construirea unui sediu poate fi foarte costisitoare în ceea ce privește costurile dar şi în ceea ce privește timpul necesar care trebuie dedicat acestui proces. De aceea, multe companii nu mai au sedii în momentul de față. Chiar şi cazinourile, precum Unibet online operează, în principal, pe internet.

Pașii necesari pentru construirea unei clădiri

Fie că este vorba despre un supermarket sau de un cabinet de avocatură, primul pas înainte de toate este alegerea unei locații. Alegerea unei locații este una dintre cele mai importante decizii, din două motive: În primul rând, business-ul trebuie să aibă acces la clienți. Astfel, locația trebuie să fie potrivită pentru business-ul respectiv. Al doilea motiv pentru care alegerea locației este accesul la utilități. Accesul la energie electrică, gaze şi la instalații sanitare este imperativ.

Astfel, dacă accesul nu este unul extrem de ușor, mai multe fonduri vor trebui cheltuite pentru facilitarea acestora. Accesul la șosele este de asemenea important, şi trebuie luat în considerare nu doar pentru a le fi ușor clienților să ajungă la clădirea comercială, ci şi pentru a putea crea un plan potrivit zonei astfel încât să nu stânjenească traficul sau să existe alte astfel de probleme.

După ce zona a fost aleasă şi planul de fonduri a fost stabilit, proiectul va avea nevoie de un arhitect care să se ocupe de structura clădirii. O alternativă este angajarea unei echipe de constructori care să aibă experiență în design. Astfel, procesul va fi mai rapid, şi nu va mai fi nevoie de un arhitect – lucru care poate fi benefic bugetului de construire.

Odată ce design-ul clădirii a fost stabilit, echipa de constructori va alege materialele necesare pentru a continua proiectul. În această etapă pot intervenii schimbări majore. Stabilirea materialelor poate avea nevoie de un buget foarte mare, ceea ce înseamnă că, dacă muncitorii sunt constrânși de bani, aceștia vor trebui să schimbe design-ul clădirii pentru a se asigura că procesul este unul fezabil.

Evident, înainte ca procesul de construire propriu-zis să înceapă, va fi nevoie de autorizațiile corespunzătoare pentru ca proprietarul să se asigure că se află în legalitate. După ce design-ul şi costurile au fost stabilite, o echipă va fi trimisă pentru a cumpăra toate materialele necesare.

În ciuda faptului că toate aceste etape se vor întinde pe o bună perioadă de timp, pasul care e cel mai costisitor în ceea ce privește timpul este construirea propriu-zisă. Dacă toți pașii au fost bine puși la punct, atunci procesul va fi unul fără probleme. Este important de menționat că muncitorii vor depinde de starea vremii, deci, chiar dacă construcția trebuie finalizată într-un anumit moment, este posibil să intervină întârzieri din cauza schimbărilor meteo.

Alternativă

Dacă business-ul are nevoie de un sediu urgent, construcția modulară poate fi o soluție rapidă. Construcțiile modulare nu depind de starea vremii, sunt create în fabrică şi trebuie doar asamblate la fața locului. Astfel, costurile vor fi mai mici. Evident, proprietarul va avea nevoie de autorizații, un plan va trebui realizat, iar o echipă va trebui angajată pentru a instala clădirea, dar rezultatul poate fi unul satisfăcător – mai ales pentru un buget redus.

Chiar şi după ce proiectul este dus la bun sfârșit, lucrurile nu se termină tocmai aici. Clădirea va trebui întreținută constant, mai ales având în vedere că business-ul trebuie să păstreze un aspect profesionist pentru a atrage clienți. Mai mult decât atât, la un moment dat este posibil să fie nevoie de reparații, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o anumită sumă de bani pentru a renova clădirea. Chiar şi dacă aceasta nu este deteriorată, clădirea trebuie renovată la o anumită perioadă de tip pentru a rămâne în pas cu timpurile. Toți acești factori necesită timp şi bani, deci este ușor de înțeles de ce multe business-uri aleg să opereze pur şi simplu în mediul online.