Și totuși, unde este magia betonului și a sticlei?

Potrivit specialiștilor, betonul este cea mai folosită substanță de pe Pământ. Ai auzit bine, când vine vorba de un șantier sau o construcție în general, ne gândim automat la beton, deoarece chiar este cel mai folosit material de construcții. Acesta se folosește în construcția de case, clădiri imense de birouri, hoteluri sau chiar construcții pe care nici nu ți le-ai fi imaginat.

Betonul, material cu o vechime incontestabilă în industrie, a fost folosit încă de pe vremea romanilor, acesta fiind folosit prima dată încă din 6500 î.Hr. Betonul este format din trei ingrediente de bază: agregat de rocă sau nisip cu pietriș, ciment și evident apă. Cimentul acționează ca liant când este amestecat cu apă și agregate, formând o compoziție ce prin turnare și apoi uscare dezvoltă o structură extrem de solidă.

Betonul rezistă excelent la compresie și întindere, iar adesea se folosesc armări ale structurii cu bări de oțel sau chiar fibră de sticlă. Raportul dintre cantitatea de apă și ciment contează extrem de mult, dar și aditivii din beton care au rolul de a potența anumite calități cheie.

Un alt lucru „beton” la propriu este merciuri live online tenis, unde puteți viziona meciurile preferate, extrem de la îndemână! Îmi mulțumiți mai târziu!

Sticla este chiar atât de eficientă?

La fel ca betonul, sticla este un material foarte vechi și versatil, care a devenit din ce în ce mai performant în ultimul secol. Rolul sticlei este de-a dreptul spectaculos în arhitectură, nu doar prin prisma luminii aduse în clădire (unul dintre calitățile cheie căutate într-un imobil), ci și prin adevăratele capodopere inginerești realizabile cu ajutorul ei.

Sticla transferă relativ ușor căldura dintre mediile în care se află. De aceea, cercetătorii au creat câteva tipuri de sticlă de înaltă calitate, care îmbunătățesc transferul de energie termică și luminoasă și reduc costul de exploatare al clădirii. Spre exemplu, sticla de tip „Low Emissivity” conferă protecție mult sporită.